El copilot

Els GPS i els dispositius mòbils han suposat, no és cap secret, una autèntica revolució a l’hora de desplaçar-nos a indrets desconeguts. Ja no marquem amb retoladors fluorescents mapes i guies amb una setmana d’antelació. I és clar, el copilot, que assumia amb responsabilitat la funció bàsica de portar-nos a bon port, ara està una mica desorientat.

Existeix el copilot que no sap interpretar el GPS i, com que, a més, desconfia de la tecnologia –probablement és un boomer– exterioritza frases com ara “jo crec que vol que agafis la tercera sortida”, “no sé si és el carril de la dreta o el de l’esquerra; potser el millor és que et quedis al mig”, o “el mòbil diu que tombis a la dreta, però no ho veig clar”. La imprecisió és desesperant i la barreja cacofònica de la veu impersonal de la tecnologia amb la del teu acompanyant, matadora.

Un altre perfil interessant és el del copilot aterrit. Aquest ja existia en l’era dels mapes i guies. Ara que no els té per distreure’s, però, ha desenvolupat la seva capacitat per percebre els perills i dispara, amb constància, expressions com “vigila, vigila”, “tens un stop, tens un stop”, “el semàfor, el semàfor” o “una senyora que creua pel pas de vianants, una senyora que creua pel pas de vianants”. El copilot aterrit considera que si repeteix els sintagmes dues vegades és més efectiu. Collons, entre les ordres del GPS, els crits del copilot –que emet mentre va enganxat a l’agafador que hi ha sobre de la finestra del cotxe com si s’hagués d’acabar el món– i els avisos de radar al conductor li exploten les neurones.

També hi ha el copilot que passa de tot. No pots comptar amb ell per a res. Si no has estat previsor i et quedes sense bateria o el GPS es penja o et trobes davant de qualsevol altra catàstrofe tecnològica, la seva resposta serà: “No ho sé”.

La figura del copilot és necessària tot i l’existència del GPS i les aplicacions de mapes per a mòbils. Fa temps que penso que, a vegades, la tecnologia ens desorienta. Si més no, ens torna una mica més imbècils.

Imatge destacada de Pixabay extreta de Pexels.com

Publicat a

Reply

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *